Dijabetes i ljeto

Ljetno vrijeme je najčešće vrijeme velikih vrućina, pa osobe sa dijabetesom imaju priliku za bolje provođenje dijetalnih preporuka, odnosno za mršavljenje ukoliko su prekomjerno teški. Naime, tijekom vrućina svi izbjegavaju „tešku hranu“.

Kako brinuti o stopalima ako bolujete od dijabetesa?

Procedura njege oko stopala osoba koje imaju šećernu bolest uključuje nekoliko ključnih koraka. Saznajte sve o tome kako brinuti o stopalima ukoliko bolujete od šećerne bolesti.

Dijabetes i vožnja

Osobe sa šećernom bolešću koje upravljaju motornim vozilima, posebno ukoliko uzimaju inzulin koji može izazvati iznenadne hipoglikemije, moraju biti posebno oprezni i pripremljeni za spomenutu mogućnost. Saznajte sve o postupcima koje oboljeli od šećerne bolesti moraju provoditi prije vožnje.

Kako alkohol utječe na zdravlje?

Pretjerana konzumacija alkohola je, naravno štetna i uzrokuje mnoge zdravstvene tegobe ili bolesti poput bolesti jetre(ciroza), gušterače(upale-pankreatitis), različite oblike malignih bolesti (od raka jetre, gušterače, probavnog sustava, pluća, raka dojke kod žena), povišeni krvni tlak, osteoporozu.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD)

Nealkoholna masna bolest jetre (eng.- Nonalcoholic fatty liver deasese- NAFLD) je stanje karakterizirano nagomilavanjem masti u jetri, odnosno masnom infiltracijom jetre. Postoje 2 tipa masne inflitracije.

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom, odnosno sindrom inzulinske rezistencija ili sindrom X je skupina poremećaja koji predstavljaju povećan rizik za razvoj šećerne bolesti tipa II i kardiovaskularnih bolesti (koronarne bolesti, srčanog udara te moždanog udara).

Inzulinska rezistencija i predijabetes

Inzulinska rezistencija je stanje u kojem mišići, masno tkivo, jetra ne odgovaraju adekvatno na inzulin i zbog toga ne mogu apsorbirati glukozu iz krvi u dovoljnoj mjeri. Kao posljedica toga razina glukoze u krvi raste te su potrebne više razine inzulina da bi omogućile glukozi ulazak u stanice.

Testosteron

Niska razina testosterona rezultira sa smanjenom seksualnom željom, erektilnom disfunkcijom, smanjenom učestalosti jutarnjih erekcija, smanjenjem mišićne mase i snage, povećavanjem mase masnog tkiva, smanjenjem motivacije, samopouzdanja, predanosti okolini, bezvoljnosti te u konačnosti i različitim stupnjevima depresije.

Kako preživjeti blagdane ako bolujete od dijabetesa

Bliže se blagdani koje obilježavaju obiteljski susreti, slavlja, veselje, a ta lijepa događanja prati svečanija i obilnija prehrana. Za osobe oboljele od šećerne bolesti to znači preispitivanje provođenja dijetalnih preporuka. Dio ljudi odluče da će jesti sve i "praviti se da su potpuno zdravi", a dio će i dalje striktno provoditi sve dijetalne preporuke. Za one koji ne bi željeli propustiti svu radost blagovanja u blagdansko vrijeme, a pritom ipak paziti na svoje zdravlje, evo nekoliko savjeta.

Samokontrola kod oboljelih od dijabetesa

Dijabetes je bolest s kojom se oboljeli nose cijeli život, ali je to bolest na koju se može utjecati. To podrazumijeva prilagodbu života i određene promjene kojima je potrebno posvetiti mnogo truda i predanosti, ali upravo takav način života može usporiti razvoj bolesti i smanjiti njene posljedice.