Što je metabolički sindrom?

Metabolički sindrom, odnosno sindrom inzulinske rezistencija ili sindrom X je skupina poremećaja koji predstavljaju povećan rizik za razvoj šećerne bolesti tipa II i  kardiovaskularnih bolesti (koronarne bolesti, srčanog udara te moždanog udara).

Kada posumnjati da se radi o metaboličkom sindromu?

Ukoliko uz inzulinsku rezistenciju postoji bar 3 od navedenih 5 poremećaja:

  • Pretilost, osobito abdominalna (centralna) pretilost – to znači da je indeks tjelesne mase (ITM, odnosno engl. BMI) veći od 30kg/m2, opseg struka u muškaraca jednak ili veći od 102cm, a u žena od 88cm.
  • Povišen krvni tlak – to znači da su vrijednosti krvnog tlaka više od 130/80, ali tu spadaju i osobe koje imaju dobre vrijednosti krvnog tlaka uz terapiju.
  • Povišena razina glukoze u krvi – neovisno o tome radi li se o predijabetesu ili već razvijenoj šećernoj bolesti tipa II.
  • Povišene vrijednosti triglicerida u krvi – vrijednosti iznad 1,7 mmol/l.
  • Snižene vrijednosti HDL kolesterola – za muškarce ispod 1,0 mmol/l, a za žene ispod 1,3 mmol/l.

Osim sa šećernom bolešću i kardiovaskularnim oboljenjima, metabolički sindrom je često povezan s nealkoholnom masnom jetrom (odnosno s nealkoholnim steatohepatitisom – NASH) kao i  sa sindromom policističkih ovarija u žena te kroničnom bubrežnom bolešću.

Treba napomenuti da nije pravilo da svatko s navedenim poremećajima ima inzulinsku rezistanciju kao i da neke osobe s inzulinskom rezistencijom nemaju razvijene navedene poremećaje.

Kako prevenirati nastanak metaboličkog sindroma?

Najvažnije je promijeniti životne navike, a nažalost to je često i najteže:

  • Mršaviti ukoliko ste prekomjerno teški ili pretili
  • Paziti na prehranu, jesti dosta povrća, voća, integralnih žitarica, a izbjegavati koncentrirane ugljikohidrate, puno mesa ili masnu „tešku“ hranu, paziti na unos soli
  • Uvesti bilo kakvu tjelovježbu što veći broj dana u tjednu (npr. žustro hodati 30 minuta dnevno 5 dana u tjednu)
  • Prestati pušiti ukoliko pušite

Kako liječiti metabolički sindrom?

Prije svega promjenom nezdravih životnih navika kako je već navedeno.

Naravno, prema procjeni liječnika uvode se i lijekovi koji smanjuju inzulinsku rezistenciju, reguliraju krvni tlak te masnoće u krvi.

Prof.dr.sc. Nikica Car

Sumnjate da bolujete od metaboličkog sindroma?

Posjetite nas u našoj dijabetološkoj ambulati.

SAZNAJTE VIŠE