prekomjerna tjelesna težina i šećerna bolest

Tjelesna težina je jasno povezana s pojavnošću šećerne bolesti tipa 2. Indeks tjelesne mase (ITM) je način pomoću kojega svrstavamo osobe s različitom tjelesnom težinom (masom), u različite kategorije, pomoću kojih možemo predvidjeti rizik od pojave šećerne bolesti tipa 2.

Indeks tjelesne mase (ITM) izračunava se na način da se tjelesna težina podijeli s kvadratom visine izraženim u metrima. Raspon ITM od 19,9-24,9 je normalna tjelesna masa, vrijednosti od 25,0-29,9 ukazuju na prekomjernu tjelesna težinu, a ITM > 30,0 je debljina.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Republici Hrvatskoj je 60% žena i 57 % muškaraca prekomjerno tjelesno teško. Od navedenog broja- 20% građana u populaciji je debelo. Povezanost pojavnosti šećerne bolesti tipa 2 i ITM u skupini prekomjerno tjelesno teških je veća od 20-30%, a ITM >30,0: 20-40 puta. Dakle nedvojbeni je rizik od nastanka šećerne bolest tipa 2 kod nađenog povišenog indeksa tjelesne mase.

Potrebno je podsjetiti na druge moguće rizike koji povećavaju mogućnost za navedeni metabolički poremećaj. Faktori nasljeđivanja, nedovoljno kretanje te način i vrsta prehrane dodatni su čimbenici pojave preddijabetesa ili dijabetesa tipa 2.

Izuzetno je značajno naglasiti da je vrsta debljine, odnosno tzv. visceralna pretilost (mast oko trbušnih organa) jedan od glavnih proizvođača poremećaja metabolizma ugljikohidrata i masti (šećerna bolest tipa 2). Različite tvari koje izlučuje masno tkivo povećavaju rizik za raznoj šećerne bolest tipa 2.

Slobodne masne kiseline, između ostalih čimbenika, direktno, preko lipotoksičnosti utječu na rad beta stanica gušterače povećavajući rizik za razvoj bolesti. U sklopu navedenih poremećaja, osim ostalih, inzulinska rezistencija dodatno remeti metabolizme masti i ugljikohidrata, povećavajući rizik od nastanka poremećaja.

Obrazlažući okvirne poremećaje koji vode u predijabetes i dijabetes tipa 2 valja naglasiti da 90% oboljelih koji imaju šećernu bolesti tipa 2 su prekomjerno tjelesno teški ili debeli. Prema podatcima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolesti u Republici Hrvatskoj je 2020 godine bilo 310212 oboljelih od šećerne bolesti.

Prema istim podatcima tek 60% oboljelih ima postavljenu dijagnozu. Procjenjuje se da je broj oboljelih u RH oko 500 000.

Suočeni s navedenim epidemiološkim podatcima jedna od vodećih preporuka građanima je da promjene način života. odnosno da porade na redukciji tjelesne težine, te da se više bave tjelesnom aktivnošću, odnosno zdravim načinom prehranjivanja i zdravim životom.

Ukoliko ponovno spomenemo broj prekomjerno tjelesno teških i debelih u Hrvatskoj (žene 60%, muškarci 57%, pretilih 20% od ukupnih), nažalost suočavamo se s velikim brojem osoba s povećanim rizikom za razvojem spomenutog poremećaja.

Stoga, učinimo najmanje što možemo, reducirajmo tjelesnu masu na zdrav način- pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću!

Prof.dr.sc. Nikica Car

Ukoliko imate problema s pretilošću obratite se našem stručnom timu za pomoć.

KONTAKTIRAJTE NAS