Dijabetes – Šećerna bolest

Što je šećerna bolest?

Šećerna bolest – Dijabetes je stanje je u kojem tijelo ne može regulirati kronično povišenu razinu šećera (glukoze) u krvi. Gušterača u potpunosti ili djelomično prestane proizvoditi inzulin, odnosno proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu.

Svaka stanica u našem tijelu treba šećer da bi mogla normalno funkcionirati. Da bi šećer (glukoza) mogao ući u stanice potreban je hormon inzulin kojeg proizvode beta stanice gušterače.

Ukoliko inzulina nema dovoljno ili tijelo prestane reagirati na inzulin, dolazi do povišene razine glukoze u krvi, odnosno do nekog poremećaja u metabolizmu glukoze (od oštećene glikemije natašte, preko oštećene tolerancije glukoze, do šećerne bolesti).

Ukoliko se to stanje ne liječi, može dovesti do zdravstvenih problema.

Nedostatak inzulina uzrokuje poremećaje u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti te može dovesti do oštećenja krvnih žila i živaca.

Ovisno o zahvaćenim krvnim žilama razlikujemo mikrovaskularne komplikacije (na malim krvnim žilama očiju, bubrega, živaca) te makrovaskularne komplikacije (na velikim krvnim žilama nogu, srca, vrata.

Komplikacije uzrokovane tim oštećenjima mogu utjecati na oči, kožu, bubrege, noge i srce, ali i uzrokovati neke druge poteškoće.

Dijabetes je kronična bolest, što zači da traje cijeli život, ne može se izliječiti, no može se dobro liječiti.

Spoznaja da netko boluje od dijabetesa može biti zastrašujuća, oboljeli ima stotinu pitanja – pitajte sve što vas zanima ili muči jer dobra edukacija je jedan od osnovnih oblika liječenja šećerne bolesti.

dijabetes

Najčešći simptomi šećerne bolesti

Prepoznavanje simptoma šećerne bolest na vrijeme, ključno je kako bi se što prije postavila dijagnoza bolesti. Rano otkrivanje šećerne bolesti važno je kako bi je na vrijeme počeli liječiti i spriječili razvoj kroničnih komplikacija.

Upravo zato, ukoliko primijetite kod sebe ili svojih bližnjih bilo koji od simptoma, posjetite liječnika i na vrijeme otkrijte postoji li razlog za brigu.

  • Pojačana žeđ i učestalo mokrenje – višak glukoze u krvi se izlučuje putem bubrega a s glukozom se izlučuje i veća količina vode te se zbog toga javljaju simptomi pojačane žeđi i učestalog mokrenja.
  • Nagli gubitak težine – glukoza, kada je u krvi ima previše, ne može ući u stanice gdje služi za proizvodnju energije. Zbog toga tijelo “misli da je gladno“ pa se razgrađuju masti a na kraju i bjelančevine da bi se osigurala potrebna energija.
  • Umor i iscrpljenost – umor i iscrpljenost prisutni su jer u stanicu ne može ući glukoza koju tjelo koristi za stvaranje energije.
  • Zamućen vid – nagle promjene razine šećera dovode do zamagljenog vida. Nije potrebno javljati se okulisti jer će taj simptom nestati čim se uspostavi dobra regulacija glikemije (ukoliko potraje potrebno je javiti se okulisti).
  • Trnci u stopalima – posljedica su oštećenja živaca i predstavljaju jednu od kroničnih komplikacija šećerne bolesti.
  • Svrbež kože i sporo cijeljenje rana – svrbež kože i sporo zacjeljivanje rana posljedica je oštećenja i krvnih žila, a glukoza je i dobra podloga za razvoj bakterija i infekcije.

Što je inzulin?

Inzulin je hormon koji luče beta stanice gušterače. On ima važnu ulogu u metabolizmu glukoze, ali i masti i bjelančevina.Glavna uloga mu je da vezivanjem na inzulinski receptor omogućuje ulazak glukoze u stanice gdje ona služi kao izvor energije ili se pohranjuje.

U šećernoj bolesti gušterača luči manje količine inzulina (ili ga uopče ne luči) ili ne odgovara adekvatno na djelovanje inzulina.

Inzulin smanjuje razgradnju masti u masnom tkivu, a također smanjuje razgradnju proteina (bjelančevina) u mišićima.

Što je dijabetičko stopalo?

Dijabetičko stopalo izravna je posljedica šećerne bolesti i jedna od najčešćih komplikacija koje se javljaju. Oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sustava otežavaju zacjeljivanje rana nastalih pucanjem kože posebice pri hodanju.

Komplikacije na stopalu, kao i druge povezane sa šećernom bolesti, mogu se ublažiti kontrolom razine šećera u krvi i redovitim pregledima.

SAZNAJTE VIŠE

Prof.dr.sc. Nikica Car

Glavni oblici šećerne bolesti

Tip 1

Šećerna bolest tipa I je autoimuna bolest. Naziva se i inzulin ovisna šećerna bolest te zahtijeva liječenje inzulinom za razliku od šećerne bolesti tipa II.

SAZNAJTE VIŠE

Tip 2

Najčešći je oblik od kojeg obolijeva oko 90% osoba s dijabetesom. Obično se javlja u odrasloj dobi, najčešće nakon četrdesete godine, a nekada se dijagnosticira tek nekoliko godina nakon pojave.

SAZNAJTE VIŠE

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je šećerna bolest koja se javlja tijekom trudnoće. Nije moguće predvidjeti koja će žena razviti gestacijski dijabetes.

SAZNAJTE VIŠE

Komplikacije šećerne bolesti

Terapija šećerne bolesti od oboljelih zahtijeva svakodnevnu skrb i disciplinu kako u prehrani tako i u životu.

SAZNAJTE VIŠE

Regulacija šećerne bolesti

Pravilna regulacija šećerne bolesti nužna je kako bi se spriječio razvoj njenih komplikacija.

SAZNAJTE VIŠE

Dijabetes i krvožilne bolesti

Šećerna bolest tipa II najčešće je povezana s prekomjernom tjelesnom težinom.

SAZNAJTE VIŠE

Jeste li u rizičnoj skupini za razvoj dijabetesa?

Danas preko 380 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od dijabetesa.

SAZNAJTE VIŠE