Dijabetičko stopalo

Što je dijabetičko stopalo?

Šećerna bolest često uzrokuje promjene na stopalima. Na sreću, veliki dio tih promjena je moguće prevenirati uz pravilnu njegu stopala. Već smo mnogo puta naglašavali važnost svakodnevnog pregleda stopala (ukoliko to ne možete učiniti sami, zamolite pomoć ukućana) – time ćete na vrijeme otkriti eventualne promjene i spriječiti da se razvije ozbiljnija komplikacija.

Dijabetičko stopalo izravna je posljedica šećerne bolesti i jedna od najčešćih komplikacija koje se javljaju. Oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sustava otežavaju zacjeljivanje rana nastalih pucanjem kože posebice pri hodanju. Komplikacije na stopalu, kao i druge povezane sa šećernom bolesti, mogu se ublažiti kontrolom razine šećera u krvi i redovitim pregledima.

 

Uzroci nastanka dijabetičkog stopala

Poznato je da dijabetes, osobito ukoliko nereguliran, odnosno ukoliko bolesnik kroz dulji period ima visoke vrijednosti glikemije u krvi, dovodi do kroničnih komplikacija na krvnim žilama i živcima.

Dijabetička polineuropatija uzrokuje smanjen osjet bola i pritisak u stopalima. Kao posljedica se javljaju natisci (kalusi) na mjestu pritiska, koji mogu dovesti i do oštećenja kože, mekog potkožnog tkiva, ali i zglobova i kosti – na taj način s vremenom nastaju deformiteti stopala koji onda dodatno doprinose nastanku natisaka. Vrlo težak oblik takvog deformitetea naziva se Charcotovo stopalo.

Kao posljedica oštećenja velikih krvnih žila smanjuje se protok krvi do stopala. Koža je često suha, sklona pucanju (osobito treba pregledati i područje između prstiju). Oslabljena cirkulacija, odnosno smanjen dotok hranjivih tvari i kisika, doprinosi nastanku rana na stopalim kao i njihovom sporom cijeljenju. Često se rana komplicira infekcijom (čemu također pogoduju visoke vrijednosti glikemije), koja se može širiti i u dublja meka tkiva, zglobove i kost što onda znatno otežava uspješnost liječenja.

Kod dijabetičara se najčešće radi o kombinaciji obje komplikacije.

Pregled dijabetičkog stopala

Bar jednom godišnje trebalo bi učiniti pregled stopala u zdravstvenoj ustanovi.

Posebna pažnja se pri tom poklanja stanju cirkulacije, oštećenju živaca, prisustvu eventualnih deformiteta, natisaka, promjena u boji kože i naravno postojanju rana na stopalima (pri tom posebnu pažnju treba usmjeriti prema otkrivanju eventualne infekcije rane).

Kod tog pregleda utvrđuje se prisutnost pulsa na arterijama stopala, provode se pregledi pomoću mikrofilamenta (to je tanko vlakno kojim se utvrđuje je li smanjen osjet pritiska u stopalima), također se provjerava osjet vibracije kao i na toplo i hladno da bi se utvrdila eventualna oštećenja živaca.

Prisustvo natisaka je vrlo značajno, jer natisci nastaju na mjestu najvećeg pritiska i na tom mjestu često nastaje rana. To je i upozorenje da možda obuća nije odgovarajuća.

Također i razni deformiteti stopala uz neadekvatnu obuću dovode do nastanka natisaka, odnosno stvaranja ulkusa (rana) na mjestu pritiska.

Pravilnim odabirom obuće možemo spriječiti razvoj mogućih komplikacija na stopalima (poput uraslih noktiju, gljivičnih bolesti stopala, natisaka).

Kako kvalitetno brinuti o dijabetičkom stopalu?

Potrebno je prije svega paziti na dobru regulaciju šećerne bolesti, jer kao što smo naveli, komplikacije na stopalima spadaju u kronične komplikacije dijabetesa osobito uz nereguliranu šečernu bolest.

Moramo paziti na pravilnu njegu stopala što podrazumijeva svakodnevno pranje nogu mlakom vodom i sapunom te nakon toga pažljivo sušenje i na kraju mazanje kremom. Prilikom rezanja noktiju budite iznimno pažljivi te ukoliko možete preporuča se korištenje rašpice. Birajte čarape od prirodnih materijala, pazite da ne stežu potkoljenicu. Prilikom obuvanja cipela obavezno provjerite unutrašnjost.

Idealna briga uključuje:

 • Redovite samopreglede i preglede stopala, te liječnički pregled kod bilo kakve sumnje.
 • Utvrđivanje postojanja rizika za razvoj problema sa stopalima.
 • Edukaciju o samokontroli oboljelih od dijabetesa.
 • Korištenje odgovarajuće obuće, koja mora biti udobna za hodanje.
 • Brzo liječenje svih problema sa stopalom, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija.
 • Ukoliko pušite prestanite jer pušenje dodatno pogoršava cirkulaciju.
 • Ukoliko zamjetite ranu na stopalima odmah se javite liječniku, jer pravodobno pravilno liječenje pruža najbolji rezultat.

Prepoznavanje znakova upozorenja ključno je u preventivnom liječenju.

 • Pojava natisaka (žuljeva) na stopalima
 • Otok stopala ili zgloba
 • Jako hladne noge ili stopala
 • Promjene u boji stopala
 • Bol u nogama za vrijeme mirovanja ili šetnje
 • Otvorene rane, neovisno o tome koliko su male
 • Rane koje ne zacjeljuju
 • Urasli nokti
 • Nedostatak dlaka na stopalima

Na što treba obratiti posebnu pozornost?

Tanka koža na stopalima ili plavkasta boja kože uz oslabljen ili nepipljiv puls arterija stopala uz poteškoće kod hodanja (bolesnici moraju zastajkivati zbog bolova u potkoljenicama tijekom hoda) ukazuje na moguću slabiju cirkulaciju.

Oštećenja živaca mogu uzrokovati neke “čudne osjećaje” u nogama – bol (osobito u mirovanju), grčeve (također osobito u mirovanju, posebno noću), osjećaj pečenja, žarenja, mravinajnja, utrnutosti nogu, umor, osjećaj da su noge “drvene”.

Osobito je opasno ako stopalo postane potpuno neosjetljivo i na dodir (pritisak) i na bol (može se javiti postupno, a da prethodno nisu postojali nikakvi simptomi) jer tada bolesnik ne osjeća da na primjer ima neadekvatnu obuću, kamenčić u cipeli ili da se nesmotreno hodajući bos na nešto naboo te da je to strano tijelo možda još u stopalu.

Bolesnici sa šećernom bolešću često osjećaju hladnoću u stopalima. Zbog prethodno navedenih poremećaja izrazito je opasno za utopljavanje koristiti termofore s kipućom vodom, električne grijalice, radijatore, vruće crijepove ili npr. stavljati noge u vruću pećnicu. Zbog poremećenog osjeta toplo-hladno te nestanka osjeta boli mogu se javiti opekline različitog stupnja, koje u najtežim slučajevima mogu zahtijevati amputaciju zahvaćenog dijela noge. Za utopljavanje stopala preporuča se koristiti tople vunene čarape (ponovo paziti da nisu prečvrste da ne bi ometale cirkulaciju).

Zašto brinuti o stopalima, posebno ako imate dijabetes?

 • Oboljeli od dijabetesa imaju 25 puta veći rizik od gubitka noge (amputacije).
 • Diljem svijeta, do 70% svih amputacija nogu događaju se osobama s dijabetesom.
 • Svakih 30 sekundi negdje u svijetu dogodi se amputacija noge zbog šećerne bolesti.
 • Procjenjuje se da do 85% svih amputacija zbog šećerne bolesti može biti spriječeno.
 • Ulkus stopala prethodi u čak 85% amputacija donjih ekstremiteta povezanih s dijabetesom, a mnogi mogu biti spriječeni odgovarajućom zdravstvenom njegom i edukacijom o samopregledu.
 • U razvijenim zemljama jedan od 6 ljudi sa šećernom bolešću ima ulkus tijekom svog života, a za probleme sa stopalima izdvaja se do 15% budžeta za zdravstvo.

Prof.dr.sc. Nikica Car

Ambulanta za rane

Najnovija neinvazivna metoda liječenja rana na nogama lokalnom hiperbaričnom oksigenacijom.

SAZNAJTE VIŠE