Jeste li u rizičnoj skupini za dijabetes?

Šećerna bolest u Hrvatskoj

Danas preko 380 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od dijabetesa te je  ta brojka u stalnom porastu. U Hrvatskoj je, prema zadnjim podacima CroDiab registra osoba sa šećernom bolešću, registrirano preko 240.000 osoba s dijabetesom, a uzevši u obzir i one neotkrivene procjenjuje se da u našoj državi živi preko 350.000 osoba sa šećernom bolešću.

Uzrok šećerne bolesti

Jedinstveni uzrok šećerne bolesti je nepoznat. Ali postoje čimbenici koji zajedno stvaraju povećanu opasnost od nastanka bolesti.

„Vesternizacija“ društva

Jedan od najčešće opisivanih uzroka povećanja broja osoba s dijabetesom je takozvana „vesternizacija“ društva – promjena načina života koja uključuje sve manje tjelesne aktivnosti te brzu i visokokaloričnu prehranu. Ove promjene, zajedno s produljenjem očekivanog trajanja života dovode do porasta broja oboljelih na razine koje su bile nezamislive prije samo par desetljeća.

Nasljedni faktor može imati ulogu u razvoju oba tipa dijabetesa, premda se češće povezuje s tipom 2 jer se vjerojatnost obolijevanja povećava sa svakim oboljelim članom u obitelji.

Prekomjerna tjelesna težina

Prekomjerna tjelesna težina također povećava šanse za nastanak dijabetesa tipa 2 jer tjelesne stanice pretile osobe mogu postati imune na inzulin, no ne povećava rizik nastanka dijabetesa tipa 1.

Višak težine oko struka (a ne na bokovima i bedrima), povišen krvni tlak i kolesterol, nedovoljno tjelesne aktivnosti, stres i sjedilački način života kao posljedice modernog stila života također mogu biti rizični faktori za nastanak dijabetesa tipa 2, kao i sindrom policističnih jajnika kod žena. S porastom životne dobi ovaj rizik sve više raste.

U rizičnu skupinu spadaju i trudnice

U tijelu trudnice se tijekom trudnoće povećava razina glukoze kako bi moglo odgovoriti na djetetove potrebe. Ukoliko tijelo ne može proizvesti dovoljnu količinu inzulina, razina glukoze u krvi ostaje povišena što dovodi do gestacijskog dijabetesa. Povećani rizik za obolijevanje od dijabetesa tipa 1 imaju osobe koje imaju genetske predispozicije, pogotovo ako su bile izložene virusnim infekcijama ili su bolovale od bolesti gušterače.

Etničke skupine

U rizičnu skupinu također spadaju i neke etničke skupine. Zapažena je učestalija pojava dijabetesa kod Azijaca, Latinoamerikanaca, domorodaca (SAD, Kanada, Australija) te Afroamerikanaca.

 

Prof.dr.sc. Nikica Car

Sumnjate da bolujete od šećerne bolesti?

Saznajte više o dijagnozi šećerne bolesti.

SAZNAJTE VIŠE