Regulacija šećerne bolesti

Pravilna regulacija

Šećerne bolest je podmukla, ne boli pa pacijenti često zaborave da može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme. Postupci samokontrole veoma su važni za prevenciju nastanka komplikacija.

Brojne studije su pokazale da se dobrom regulacijom šećerne bolesti uvelike smanjuje rizik za razvoj njenih kroničnih komplikacija.

HbA1c

HbA1c je test koji pokazuje regulaciju glikemije (vrijednosti glukoze u krvi) u prethodna 3 mjeseca. Rezultati na testu iskazuju se kao postoci- što su bliže 7 posto (ili manje od toga), to bolje. Za svako povećanje rezultata na HbA1c od 1 posto vjerojatnost nastanka komplikacija s velikim krvnim žilama i živcima raste za 30 posto.

  • HbA1c ispod 6,5% – odlična regulacija glikemije.
  • HbA1c ispod 7% – dobra regulacija glikemije.
  • HbA1c do 7,5 % – upozorava da je potrebno paziti na eventualne greške u prehrani.
  • HbA1c iznad 7,5 % – neregulirana glikemija u nazad 3 mjeseca te tada u obzir dolazi korekcija terapije.

Masnoće u krvi

Oboljeli od dijabetesa moraju obratiti pozornost na vrijednost masnoće u krvi. Povišene vrijednosti lipida, osobito LDL kolesterola uzrok su ateroskleroze, odnosno štetnih promjena u stijenci krvnih žila. Kao posljedica složenih procesa u konačnici nastaje tromboza što može rezultirati srčanim infarktom, moždanim udarom, bolešću perifernih arterija (noge).

Krvni tlak

Posebna pozornost mora se obratiti na vrijednosti krvnog tlaka. Sve vrijednosti iznad 140/90 već same predstavljaju rizični faktor za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara, no također, što je možda manje poznato, uzrokuju oštećenja bubrega i očne pozadine. Pri tome je važno naglasiti da povišene vrijednosti krvnog tlaka u početku ne izazivaju nikakve teškoće, te je zbog toga važno redovito kontrolirati krvni tlak i na vrijeme započeti liječenje.

Tjelesna masa

Kontroliranje tjelesne mase ili njezino smanjivanje kada je potrebno, jedan je od najboljih postupaka koje možete učiniti za svoje zdravlje i učinkovitu skrb o dijabetesu. Kako bi pravilno regulirali tjelesnu masu koristimo vrijednost indeksa tjelesne mase (ITM) koji predstavlja način procjene stupnja uhranjenosti.

Način izračuna ITM:

Odnos tjelesne težine i kvadrata visine osobe.

ITM = kg / m2

  • ITM manji od 20 – pothranjenost
  • ITM između 20 – 25 – idealna tjelesna masa
  • ITM iznad 30 – pretilost

Prof.dr.sc. Nikica Car

Osnovni principi liječenja

Pravilna prehrana

Zdrava prehrana kod osoba sa šećernom bolešću.

SAZNAJTE VIŠE

Fizička aktivnost

Tjelesna aktivnost je izuzetno važan oblik liječenja šećerne bolesti.

SAZNAJTE VIŠE

Samokontrola

Podrazumijeva prilagodbu života i određene promjene.

SAZNAJTE VIŠE

Dijabetološka ambulanta

Pružamo sveobuhvatni i individualni pristup u dijagnostici, liječenju i edukaciji osoba oboljelih od šećerne bolesti.

SAZNAJTE VIŠE