Dijabetes Tip 2

Što je šećerna bolest Tip 2?

Dijabetes tip 2 najčešći je oblik od kojeg obolijeva oko 90% osoba s dijabetesom. Obično se javlja u odrasloj dobi, najčešće nakon četrdesete godine. Kod osoba s tipom 2 tijelo proizvodi inzulin, ali u nedovoljnim količinama i/ili je otporno na njegovo djelovanje.

Uzroci nastanka bolesti

Šećerna bolest tipa II je bolest koja uključuje poremećaje uzrokovane promjenama na više različitih gena, a možemo reći da je glavni uzrok tog tipa šećerne bolesti tzv. zapadnjački način života. To uključuje prehranu bogatu ugljikohidratima i mastima kao i bezalkoholna pića bogata šećerom (tzv “fast food” i “sooft drinks”), slabu tjelesnu aktivnost, odnosno sjedilački način života koji vode povećanju tjelesne težine odnosno pretilosti. U osoba s prekomjernom tjelesnom težinom se javlja neosjetljivost stanica na inzulin, zbog čega glukoza ne može ući u stanicu (gdje služi za stvaranje energije) nego ostaje u krvi i uzrokuje povišenu koncentraciju glukoze. Zbog toga gušterača izlučuje sve veće količine inzulina nastojeći održati normalnu razinu glikemije u krvi i “ubaciti” glukozu u stanicu te se zbog toga s vremenom “iscrpi” i više ne može proizvesti dovoljnu količinu inzulina za održavanje normalne razine glukoze u krvi.

Kako prepoznati tip 2 šećerne bolesti?

dijabetes tip 2

Tip II šećerne bolesti razvija kroz dulji niz godina, često bez izraženih simptoma. Simptomi se javljaju postepeno, često prođu nezamijećeno pa oboljeli često ni ne zna da boluje od šećerne bolesti. Kada utvrdimo da netko boluje od šećerne bolesti tipa 2, osoba najčešće već 8-10 godina boluje od iste. Zbog toga su već kod otkrivanja šećerne bolesti tipa II često prisutne kronične komplikacije te bolesti.

Simptomi bolesti

  • Pojačana žeđ
  • Učestalo mokrenje
  • Suhoća usta
  • Zamagljen vid
  • Česte infekcije
  • Bezrazložni umor
  • Sporo zarastanje rana
  • Sklonost gljivičnim infekcijama
  • Impotencija
  • Trnci u rukama i nogama

Liječenje bolesti

Liječenje uključuje, kao i kod tipa I šećerne bolesti, osnovne principe liječenja – bez toga nije moguće postići dobru regulaciju bolesti uprkos primjeni lijekova. Kod ovog tipa šećerne bolesti liječenje uvijek započinje lijekom metforminom (ukoliko nema kontraindikacija) da bi se povećala osjetljivost stanica na inzulin. Danas postoji čitav niz lijekova za sniženje razine glukoze u krvi u obliku tableta i injekcija. Kako s trajanjem bolesti gušterača izlučuje sve manje inzulina, na kraju je često za liječenje potrebna primjena inzulina.

Naše usluge

Naše usluge su rezultat znanja i iskustva.

POGLEDAJTE USLUGE
Poliklinika za dijabetes Diamelli d.o.o.
za zdravstvenu djelatnost
OIB: 92906963425
Adresa:
Heinzelova 33
10 000 Zagreb
Hrvatska
Telefon:
012300633
Email:
info@poliklinika-diamelli.hr
Radno vrijeme: pon/sri 12:00-20:00

uto/čet/pet 8:00-16:00

Mogućnost dolaska po dogovoru.

Potražite nas na karti
Budite u toku s novostima
Pratite nas na društvenim mrežama
fb_icon (2)

Medijski suradnici:

24ordinacijeklokanica

czzk

Naši partneri:

snwa