Dijabetes Tip 2

Što je šećerna bolest Tip 2?

Dijabetes tip 2 najčešći je oblik od kojeg obolijeva oko 90% osoba s dijabetesom. Obično se javlja u odrasloj dobi, najčešće nakon četrdesete godine. Kod osoba s tipom 2 tijelo proizvodi inzulin, ali u nedovoljnim količinama ili su stanice otporne na djelovanje inzulina ili su prisutna oba poremećaja.

U šećernoj bolesti tipa II osim poremećaja u iskorištavanju glukoze, postoji i poremećaj u načinu skladištenja i proizvodnje drugih oblika energije uključujući i masti.

Uzroci nastanka bolesti

Tip II šećerne bolesti nastaje kao posljedica kombinacije genetskih faktora kao i faktora okoline. Mnogi oboljeli od tog tipa dijabetesa imaju nekog člana obitelji oboljelog od šećerne bolesti, ali i s nekim drugim poremećajima vezanim uz dijabetes, kao što su pretilost, povišene vrijednosti masnoća u krvi, povišeni krvni tlak.

Rizik za razvoj dijabetesa tijekom života u osoba čiji rođaci u prvom koljenu imaju dijabetes je 5-10 puta veća od onih koji nemaju oboljelih u obitelji. Šećerna bolest tipa II je bolest koja uključuje poremećaje uzrokovane promjenama na više različitih gena, a možemo reći da je glavni uzrok tog tipa šećerne bolesti tzv. zapadnjački način života. To uključuje prehranu bogatu ugljikohidratima i mastima kao i bezalkoholna pića bogata šećerom (tzv “fast food” i “sooft drinks”), slabu tjelesnu aktivnost, odnosno sjedilački način života koji vode povećanju tjelesne težine odnosno pretilosti.

U osoba s prekomjernom tjelesnom težinom se javlja neosjetljivost stanica na inzulin (inzulinska rezistencija), zbog čega glukoza ne može ući u stanicu (gdje služi za stvaranje energije) nego ostaje u krvi i uzrokuje povišenu koncentraciju glukoze.

Zbog toga gušterača izlučuje sve veće količine inzulina nastojeći održati normalnu razinu glikemije u krvi i “ubaciti” glukozu u stanicu te se zbog toga s vremenom “iscrpi” i više ne može proizvesti dovoljnu količinu inzulina za održavanje normalne razine glukoze u krvi.

Kako prepoznati tip 2 šećerne bolesti?

dijabetes tip 2

Tip II šećerne bolesti razvija kroz dulji niz godina, često bez izraženih simptoma. Simptomi se javljaju postepeno, često prođu nezamijećeno pa oboljeli često ni ne zna da boluje od šećerne bolesti.

Kada utvrdimo da netko boluje od šećerne bolesti tipa 2, osoba najčešće već 8-10 godina boluje od iste. Zbog toga su već kod otkrivanja šećerne bolesti tipa II često prisutne kronične komplikacije te bolesti.

Nažalost, često se dijabetes otkrije nakon srčanog ili moždanog udara ili zbog problema s vidom.

Simptomi bolesti

  • Pojačana žeđ
  • Učestalo mokrenje
  • Suhoća usta
  • Zamagljen vid
  • Česte infekcije
  • Bezrazložni umor
  • Sporo zarastanje rana
  • Sklonost gljivičnim infekcijama
  • Impotencija
  • Trnci u rukama i nogama

Liječenje bolesti

Liječenje uključuje kao i kod tipa I šećerne bolesti, osnovne principe liječenja. Bez toga nije moguće postići dobru regulaciju bolesti usprkos primjeni lijekova.

Kod ovog tipa dijabetesa liječenje uvijek započinje lijekom metforminom  (ukoliko nema kontraindikacija) da bi se povećala osjetljivost stanica na inzulin.

U daljem tijeku, liječenja šećerne bolesti tipa II je vrlo kompleksno. Naime, prema preporukama ADA (American Diabetes Association) i EASD (European Association for the study of Diabetes) iz 2018. godine dalje liječenje počinje utvrđivanjem kardiovaskularnog stanja, odnosno otkrivanje eventualne koronarne bolesti te eventualnog srčanog popuštanja.

Zašto je to značajno

Sve se više govori o personaliziranoj medicini, odnosno potrebi da liječnik svakog pojedinog pacijenta tretira na način koji je najpovoljniji za njega kao ukupnu osobu, a ne npr. samo kao osobu sa šećernom bolešću.

Zadnjih godina na raspolaganju je sve veći broj lijekova u liječenju tipa II šećerne bolesti. Za neke od tih lijekova iz skupina inhibitora SGLT2 i agonista GLP1 receptora utvrđeno je da osim hipoglikemijskog učinka imaju i povoljan učinak na gubitak tjelesne težine, ali i na kardiovaskularne bolesti – ti lijekovi smanjuju smrtnost (mortalitet), a također umanjuju mogućnost razvoja srčanog popuštanja (srčanu dekompenzaciju).

Zato je u osoba sa kardiovaskularnom bolešću preporučljivo uvođenje lijekova iz tih skupina.

U onih koji nemaju kardiovaskularnu bolest također je preporučeno uvoditi lijekove koji “štede” gušteraču, zbog čega je važno poznavati patofiziologiju šećerne bolesti kao i mehanizme djelovanja pojedinih lijekova. Posebnu pažnju treba usmjeriti na metabolički sindrom uz postojanje inzulinske rezistencije, odnosno slabije osjetljivosti stanica na djelovanje inzulina, evaluirati stanje bubrežne funkcije, posao koji pojedini pacijent obavlja.

Često je u liječenju tipa II dijabetesa potrebno kombinirati dva ili više hipoglikemizantnih lijekova (bilo tableta bilo injektabilnih lijekova).

Kako je šećerna bolest tipa II progresivna kronična bolest, često je u liječenje potrebno uključiti i inzulin.

U našoj poliklinici je oduvijek prepoznata važnost liječenja kompletnog pacijenta, osobit značaj od početka je usmjeren na utvrđivanje kardiovaskularnog statusa ta individualni pristup liječenju svakog pojedinog pacijenta birajući način liječenja i odabir lijekova koji su najpogodniji za svakog pojedinca osobno.

Prof.dr.sc. Nikica Car

Naše usluge

Naše usluge su rezultat znanja i iskustva.

POGLEDAJTE USLUGE