Aritmija

Što je aritmija?

Srce je mišićni organ koji neumorno kuca i ubacuje krv u aortu i manje arterije čitav naš život. Normalni srčani ritam je sinusni ritam.

On nastaje u sinusnom čvoru koji se nalazi u desnom atriju. Srce pravilno kuca, smatra se da je broj otkucaja u mirovanju između 60-100 otkucaja u minuti uredan. Nalaz EKG-a je uredan.

Ukoliko je broj otkucaja veći (u sinusnom ritmu) govorimo o sinus tahikardiji (pravilan ubrzan rad srca), a ukoliko srce kuca sporije, govorimo o sinus bradikardiji (pravilan sporiji rad srca).

Aritmija je pojam koji označava bilo koji srčani ritam koji nije sinusni s normalnim provođenjem iz atrija u ventrikule.

Uzroci nastanka srčane aritmije

Aritmije mogu biti posljedica različitih stanja i bolesti – od trudnoće i anemije, preko srčanih bolesti pa do metaboličkih poremećaja i endokrinoloških bolesti, psihijatrijskih bolesti, djelovanja nekih lijekova i slično.

Simptomi i liječenje

Aritmije mogu biti benigne, ali i po život prijeteće. Simptomi mogu biti povezani sa samom artimijom (prisustvo palpitacija – to je osjećaj osobe definiran kao svijest o jakom, brzom ili nepravilnom radu srca) ili su posljedica promjena u organizmu koje nastaju zbog aritmije (npr. otežano disanje, zbunjenost, osjećaj slabosti, gubitak svijesti i dr.)

Svakako se preporučuje javiti se liječniku ako se zamijete bilo kakve promijene u srčanom ritmu da bi se našao uzrok i provelo liječenje.

Kardiološka ambulanta

U našoj kardiološkoj ambulanti provodimo pretrage za rano otkrivanje srčanih bolesti.

SAZNAJTE VIŠE