Hiperlipoproteinemija

Što je hiperlipoproteinemija?

Glavni uzročnik koronarne srčane bolesti, srčanog infarkta i bolesti perifernih žila je nenormalno visoka razina masnoća u krvi – hiperlipoproteinemija.

Termin hiperlipoproteinemija označava povišene vrijednosti lipida (masnoća) u krvi – pri tome najčešće mislimo na kolesterol i trigliceride.

Povišene masnoće u krvi ne izazivaju nikakve simptome, ali one su značajni rizični faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti, odnosno srčanog i moždanog udara te periferne vaskularne bolesti.

Naime, masnoće se odlažu u stijenku arterija i formiraju tzv. plak – to se zove ateroskleroza.

Kako se plak povećava, sužava arteriju što za posljedicu ima smanjen protok krvi.

Osim toga plak može puknuti (ruptura plaka) i začepiti arteriju što za posljedicu ima potpun prekid daljeg protoka krvi- to se događa kod srčanog infarkta ili moždanog udara.

Rizik za razvoj ateroskleroze

Veći rizik za razvoj ateroskleroze imaju osobe:

  • s povišenim masnoćama u krvi
  • s povišenim krvnim tlakom
  • koje boluju od dijabetesa
  • koje su pretile
  • koje su tjelesno neaktivne
  • pušači

Pri tome treba istaknuti da osobe sa šećernom bolešću tipa II najčešće imaju više navedenih stanja.

Dijagnoza hiperlipoproteinemije

Dijagnoza se postavlja vađenjem krvi i određivanjem lipidograma.

Pri tome se određuje vrijednost ukupnog kolesterola, LDL  kolesterola (njega čestp nazivamo i “loš kolesterol” jer njegovo povišenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti) te HDL kolesterola (taj kolesterol je “dobar” i njegove više vrijednosti djeluju na smanjenje kardivaskularnog rizika).

Osim toga se određuju i trigliceridi čije povišene vrijednosti također povećavaju rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Liječenje povišenih masnoća u krvi

U liječenju se preporučaju promjene načina života.

To uključuje pravilnu prehranu (izostavljanje namiranica bogatih masnoćama – paziti i na pripremu hrane, jesti više povrća i voća), smršaviti ukoliko ste prekomjerno teški, provoditi neki oblik tjelovježbe, prestati pušiti ukoliko pušite.

Na žalost, uspješnost smanjenja razine lipida u krvi na navedeni način jako varira, tako da se u liječenju često moraju uvesti i lijekovi za snižavanje razine masnoća.

Imate povišene masnoće u krvi?

Posjetite nas u našoj kardiološkoj ambulanti kako bi na vrijeme spriječili razvoj komplikacija.

SAZNAJTE VIŠE