Ergometrija

Što je Ergometrija?

Ergometrija ili test opterećenja je pretraga koju provodimo na pokretnoj traci ili na biciklu, mada je traka u zadnje vrijeme postala „zlatni standard“, a radi otkrivanja poteškoća u radu srca u naporu.

Zašto ergometrija?

Naime, srce je organ kod kojeg se neke nepravilnosti očituju prvo u naporu, a kada bolest uznapreduje, tada se te nepravilnosti očituju i u mirovanju, ali da bismo što prije dijagnosticirali bolest i liječili je, u interesu je pacijenta otkriti problem što je moguće prije.

Testom opterećenja možemo dijagnosticirati povišenje krvnoga tlaka, nedovoljno dobro liječenje tlaka, neke aritmije i, ono što je najvažnije, koronarnu bolest tj. aterosklerotsko suženje na koronarnim krvnim žilama koje krvlju, kisikom i ostalim hranjivim tvarima opskrbljuju srčani mišić. Ako je ta opskrba dovoljna u mirovanju, a nije dovoljna u naporu, ergometrija tj. test opterećenja je najbolja pretraga koja će nam to otkriti.

Kako se pripremiti za test ergometrije?

Naši pacijenti moraju imati na umu obući se što je moguće udobnije kako bi mogli nesmetano hodati, te znati da se moraju dobro umoriti, oznojiti i uspuhati kako bi pretraga pokazala sve što od nje tražimo.

Po traci se hoda po tzv. Bruce protokolu koji je dogovoren za cijeli svijet tako da se sa samo jednim podatkom zna koliko je opterećenje bolesnik izdržao. Bruce protokol znači da se traka ubrzava i lagano elevira svake 3 minute, te postoje točno izrađene tablice koliko bolesnik obzirom na svoje godine i spol treba hodati, te koliki mu treba biti maksimalni puls.

Što nakon testa?

Nakon testiranja bolesnik sjedi i miruje još 6 minuta, jer postoje također i neka stanja koja se otkrivaju nakon opterećenja.

Nakon 6 minuta mirovanja, ako se radi o zdravom srcu, bolesnik se vraća na vrijednosti pulsa i tlaka od prije testa, a ako je potrebno, taj period odmora se produžava, dok se vrijednosti ne vrate na normalu.

Cjenik usluga

Naše usluge su rezultat znanja i iskustva.

POGLEDAJTE CJENIK

Postavite pitanja

Vrlo rado ćemo odgovorit na njih.

KONTAKTIRAJTE NAS