Kardiološki pregled

Kardiološki pregled i snimanje EKG-a

Kardiološki pregled ne počinjemo a da bolesniku ne snimimo EKG, to nam je prva trijažna metoda koja nam govori o tome kako srce radi, ima li promjena na EKGu opasnih po život, jer tada moramo djelovati odmah, unutar takozvanog zlatnog sata, pa pravila prvog pregleda ne vrijede.

Kardiološki pregled – kako pristupiti?

Pregled pacijenta spada u „osnove medicine“, nešto što učimo cijeli život.

U sam pregled spada uzimanje anamneze, prije svega razlog zbog kojeg je bolesnik došao na pregled, do u detalja razrađene simptome koje bolesnik osjeća, pri tome moramo pacijenta svojim potpitanjima potaknuti da u što više detalja opiše što je osjetio i zašto je to što je osjetio bio razlog da potraži liječničku pomoć.

Nakon toga moramo saznati od kojih kroničnih bolesti bolesnik boluje i kakve lijekove uzima, točna imena tih lijekova i točne doze, jer nam to može pomoći u određivanju terapije na kraju pregleda, a pri tome se često moramo odlučiti da li mijenjati lijekove ili samo povisiti ili sniziti doze već korištenih lijekova.

Analiza povijest bolesti

Kada smo završili sa „trenutnim“ stanjem pacijenta, krećemo uzimati podatke o bolestima koje je pacijent prebolio, operacijama, boravcima u bolnici, što će nam pomoći da steknemo kompletan uvid u stanje bolesnika.

Na kraju pitamo o mogućim alergijskim reakcijama koje je bolesnik imao, o tzv. funkcijama i navikama: kakav je bolesnikov apetit, stolica, mokrenje, da li puši, koliko dugo, da li redovno pije alkohol, kavu, čaj…

Zadnji podatak kojeg dobivamo od bolesnika je o bolestima u obitelji, ocu, majci, braći, sestrama, tetama, stričevima pa čak i o djedovima i bakama, ako mislimo da je i to važno. Ovdje moramo biti posebno konkretni i jasni jer npr. smrt u obitelji od srčanog udara sa 45 godina ili sa 89 godina nikako nije ista stvar, puno je važnije naglasiti ovo prvo jer tada znamo da bolesnik ima takozvanu pozitivnu obiteljsku anamnezu.

Kardiološko – internistički pregled

Kada smo se informirali o svemu bitnom, prelazimo na kardiološko-internistički pregled, stetoskopom poslušamo srce, krvne žile vrata, palpiramo trbuh u potrazi za povećanim organima, palpiramo krvne žile i njihove pulsacije, te slušamo kako bolesnik diže jer to nam puno govori o stanju srca i pluća.

Kada smo dobili kompletan uvid u bolesnika i njegovo stanje, tada razgovaramo s njim, počinjemo formirati tzv. radnu dijagnozu i određujemo pretrage koje bolesnik mora napraviti da bismo što prije i što točnije došli do „konačne dijagnoze“.

Cjenik usluga

Naše usluge su rezultat znanja i iskustva.

POGLEDAJTE CJENIK

Postavite pitanja

Vrlo rado ćemo odgovorit na njih.

KONTAKTIRAJTE NAS