akne

Inzulinska rezistencija

Inzulinska rezistencija je pojam koji označava otpornost, odbijanje, odnosno rezistenciju stanica masnog, mišićnog te jetrenog tkiva na vlastiti inzulin. U nastojanju da gušterača ispravi navedeni poremećaj, ona izlučuje povećanu količinu inzulina.
Smatra se da u inzulinskoj rezistenciji (ili smanjenoj osjetljivosti na vlastiti inzulin) značajnu ulogu imaju nasljedni čimbenici, kao i utjecaj okoline poput nedovoljnog kretanje te prekomjerne tjelesne težine.
Inzulinska rezstencija je vjerojatno uzrokovana poremećajem na mjestu gdje se na stanici vezuje inzulin što, osim prije spomenutog, dovodi do poremećene razgradnje ugljikohidrata, masti kao i do povećanog stvaranja muških spolnih hormona, odnosno njihove neravnoteže sa ženskim spolnim hormonima.
Navedeni poremećaji mogu dovesti do preddijabetesa, odnosno šećerne bolesti tipa 2 što je praćeno i povećanjem razine kolesterola, LDL-kolesterola i triglicerida. Osim ostalih promjena u takovih osoba je povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Sindrom policističnih ovarija (PCOS)

Prethodno opisano može u žena u fertilnoj dobi dovesti do poremećaja koji se zove sindrom policističnih ovarija (PCOS). Klinički taj poremećaj u nekim slučajevima karakterizira pojava akni, izostanak menstrualnog ciklusa i povećana dlakavost.

Ultrazvučnim pregledom jajnika nalaze se ciste na jajnicima te povišena razina muških spolnih hormona u krvi. Policistični ovariji može u većeg broja žena biti nedijagnosticiran.

Pojava akni

Nerijetko se u sklopu opisanih poremećaja mogu javiti i akne. Akne su kožne promjene koje se javljaju u mlađoj životnoj dobi, a karakterizirane su upalnim
promjenama prvenstveno na koži lica, zatim prsiju i leđa.
Učinjen je značajan napredak u dijagnostici i liječenju opisanih promjena, koje su često otporne na različite vrste terapija.

Ukoliko imate neki od spomenutih medicinskih problema, slobodno se obratite u Polikliniku Diamelli kako bismo Vam pomogli u njihovom rješavanju.

Prof.dr.sc. Nikica Car

Ukoliko imate neki od spomenutih medicinskih problema, slobodno se obratite u našu polikliniku kako bismo Vam pomogli u njihovom rješavanju.

KONTAKTIRAJTE NAS